søndag 28. november 2010

Bergenhus - Saksnummer: 200707773 Høyhus

Følgende brev ble sendt 19. oktober 2010:
Etat for byggesak og private planer
Bergen Rådhus
Postboks 7700
5020 Bergen

Bergenhus - Saksnummer: 200707773




Nygård Velforening



Bergen 13.10.2010



Bemerkning til utbygging i Agnes Mowinckelsgate, i regi av Hordaland Fylke og Wigandgården AS.



Vi viser blant annet til dokumentet ”Kulturminner og kulturmiljø” i reguleringsplan, pkt. 7.4 Samlet vurdering, s.25:

”I delutredningen har en vurdert den visuelle virkningen av økte byggehøyder og utnyttingsgrad for Lars Hillesgate og Nedre Nygård. En har vurdert nærvirkning fra St. Jacobsplass og fjernvirkning fra krysset Lars Hillesgate- Lyder Sagens og fra Borgermesters Platous gate. Alternativ 2 og 3 innebærer økte byggehøyder, men sett i sammenheng med at området allerede er preget av høyhus vurderes konsekvensene som små for kulturmiljøet på Nedre Nygård.

Til tross for at en videre utbygging i området medfører ny og tung bebyggelse, må en ta i betraktning at området allerede er preget av høyhusbebyggelse både i dagens situasjon, og i rammer for nybygg i nærområdet, henholdsvis Åsegården og Ørnenkvartalet. Videre har en tatt i betraktning lokaliseringen av planområdet, som ligger i utkanten av området med kulturhistorisk verdi, og vil ikke skape nye eller forsterke barrierer med hensyn til den helhetlige forståelsen av området.”

Nygård Velforening er av den oppfatning at nybyggene i alternativ 2 og 3 vil framstå som ruvende i området. Det lille glimtet beboerne i området har av natur vil vi hevde er vesentlig for lystilfang og trivsel. Området vil med disse nye byggene kunne oppleves som en trangt dalføre mellom bratte fjellsider. De som vil få en gevinst er i første rekke de som bebor de øverste etasjene – for beboerne i eldre hus på gateplan forsvinner morgensol og sikt mot de omkringliggende fjellene. Erfaring viser også at høyhusbebyggelse fører til endret mikroklima, blant annet med økt luftgjennomstrømning (vindkorridor) på bakkeplan. Velforeningen er særlig urolig for konsekvensene for St. Jacobs Plass, som er den mest brukte grønne lungen i området. De få grøntarealene som eksisterer, med sol og åpne siktlinjer, ser velforeningen som svært viktig å ta vare på.

At området allerede er preget av høyhus er ikke noe argument for å bygge flere. Det bør tvert imot vurderes om området tåler mer. I utgangspunktet kan det framføres rasjonelle argumenter for å fortsette å bygge høyhus i aksen som eksisterer, men vi er av den oppfatning at det i argumentasjonen ikke tas hensyn til opplevelsen av å bo og oppholde seg i et område uten sol og sikt, dominert av høyhus og med gater omdannet til vindkorridorer. Velforeningen ønsker derfor at det utredes mulige konsekvenser for mikroklima, sol og lysstilfang for de berørte områdene.

Velforeningen ønsker også at man i utbygging av denne størrelse tilfører området god arkitektur, og derigjennom oppfyller kommunedelplanen for Bergen.

Tilsist vil vi oppfordre til å begrense biltrafikken til området. Etablering av nye parkeringsanlegg mener vi vil bidra til å forsterke dette. Kommunen bør kanskje søke å etablere alternative løsninger samtidig som det lages gode løsninger på kollektive uteområder.
Velforeningen er i utgangspunktet positiv til utbygging av boliger, men ikke på bekostning av de som allerede finnes i området.


Med hilsen

Sissel Lillebostad, for Nygård Velforening

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar